Aký je rozdiel medzi linom, linoleom a PVC podlahou?

18.07.2024 | Materiály podlahových krytín

Mnoho ľudí si pod pojmom „lino“ predstaví linoleum, „gumolit“ alebo podlahovú krytinu, ktoré sa u nás predávali v časoch pred rokom 1990 a boli súčasťou našich domácnosti. Často sa jednalo o neformálne alebo hovorové označenie linolea a dodnes sa môže nesprávne používať aj na označenie iných typov podlahových krytín, ako sú PVC podlahy. V skutočnosti sú linoleum a PVC podlahy rôzne typy podlahových krytín, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti a zloženie. V tomto článku si vysvetlíme, ako to vlastne je

LINOLEUM

Linoleum je prírodná podlahová krytina, ktorá sa vyrába z prírodných obnoviteľných materiálov, ako sú ľanový olej, živica, drevná múčka, korok, vápenec a prírodné farbivá. Vďaka použitiu týchto materiálov je linoleum ekologické, biologicky rozložiteľné a hypoalergénne. Má antibakteriálne vlastnosti, je vhodnou voľbou pre alergikov a povrch linolea odpudzuje mikroorganizmy. Je vhodné pre použitie v domácnostiach a komerčných priestoroch. Uplatnenie nájde aj v školách, či nemocniciach vďaka svojim hygienickým vlastnostiam.

Výhodou linolea je aj jeho dlhá životnosť a odolnosť proti oderu. Je vhodné aj na podlahové vykurovanie, výborne rozvádza teplo. Má dobré zvukovo izolačné vlastnosti.

Spodná vrstva linolea je často tvorená jutovou tkaninou, ktorá je citlivá na vlhkosť a to je nevýhodou linolea. Neodporúča sa preto jeho použitie v kúpeľni, či v miestnosti s vyššou koncentráciou vlhkosti, nakoľko môže linoleum časom napučať. Ďalšou nevýhodou je vyššia cena a pravidelná údržba formou voskovania, aby sa udržala jeho estetika a ochrana. Nevýhodou môže byť aj menšia dostupnosť vzorov a farieb a nie príliš verná imitácia dreva.

PVC PODLAHA

PVC podlaha je vyrobená zo syntetického materiálu (polyvinylchloridu), ktorý môže byť spevnený ďalšími materiálmi (sklenné vlákno), aby sa dosiahla požadovaná pevnosť, pružnosť a odolnosť.

Medzi hlavné výhody PVC podlahovej krytiny patrí vysoká odolnosť voči opotrebovaniu, vysoká chemická odolnosť povrchu, vhodnosť pre podlahové vykurovanie a dobrý teplotný vnem. Veľkou výhodou je aj široká škála farieb a vzorov, gravírovaný povrch dokáže veľmi reálne imitovať drevený povrch, kameň alebo dlažbu. PVC podlahy sa ľahko inštalujú a ich cena je v porovnaní s prírodným linoleom oveľa výhodnejšia. Ľahko sa čistia a sú jednoduché na údržbu. PVC podlahy sú odolné voči vode a preto sú vhodné aj do kúpeľní.

Nevýhodou PVC podlahovej krytiny je to, že je vyrobená z materiálu, ktorý nie je biologicky rozložiteľný . Taktiež sa neodporúča jej použitie v exteriéri, kde by musela odolávať poveternostným vplyvom, extrémnym teplotám, vlhkosti a UV žiareniu. Hlavne v zimnom období môže PVC podlahová krytina vplyvom počasia zmrznúť.

PVC podlahové krytiny sa ešte delia na dve hlavné kategórie, a  to heterogénne PVC a homogénne PVC, pričom každá má svoje špecifické vlastnosti, výhody a vhodnosť použitia.

Heterogénne PVC sa skladá z niekoľkých vrstiev a to nosnej, dekoratívnej a ochrannej (nášľapnej vrstvy). Dekoratívna vrstva umožňuje širokú škálu dizajnov, vzorov a farieb, často napodobňujúcich  prírodné materiály ako drevo, kameň alebo dlaždice. Nášľapná (ochranná) vrstva je kľúčovým komponentom, ktorý ovplyvňuje odolnosť podlahy, jej životnosť a vzhľad. Je to vrchná vrstva, ktorá je v priamom kontakte s užívateľom a je vystavená najväčšiemu opotrebovaniu. Hrúbka nášľapnej vrstvy sa udáva v mm a čím je toto číslo vyššie, tým znesie podlaha vyššie opotrebenie. Odolnosť podlahy určuje aj jej trieda záťaže. Záťažová trieda PVC podlahovej krytiny sa vzťahuje na odolnosť a vhodnosť podlahy pre rôzne typy používania. Táto klasifikácia pomáha spotrebiteľom vybrať správny typ podlahy pre konkrétne prostredie a záťaž. Pre bytové použitie, trieda 21 predstavuje nízku záťaž, trieda 22 predstavuje strednú záťaž a trieda 23 vysokú záťaž. Heterogénne PVC je v závislosti od triedy záťaže následne vhodné iba pre bytové alebo aj pre komerčné priestory.

Homogénne PVC má jednoliatu štruktúru, čo znamená, že je tvorená jedinou vrstvou materiálu. Vzor a farba sú rovnaké po celej hrúbke podlahy, čo zaisťuje rovnomerné opotrebenie. Výhodou tejto podlahy je jej dlhá životnosť a jednoduchá údržba. Vďaka vysokej odolnosti sú ideálne pre priemyslové a vysoko frekventované oblasti. Nevýhodou je jej vyššia cena v porovnaní s heterogénnou PVC podlahovou krytinou.

Veríme, že Vám tento článok pomohol lepšie sa zorientovať v danej problematike a pomôže Vám pri rozhodovaní a výbere správnej podlahovej krytiny pre Váš domov, či firmu. Na našom eshope nájdete širokú ponuku PVC podlahových krytín rôznych dekorov a farieb. Ak potrebujete poradiť s výberom správnej PVC podlahovej krytiny, môžete nás kontaktovať e-mailom alebo telefonicky. S radosťou Vám pomôžeme s výberom.

Galéria

photogallery-image